vineri, 1 iunie 2012

Audiea publica cu tema: “Efectele migratiei asupra copiilor ramasi acasa”

        
Efectele migratiei asupra copiilor ramasi acasa

Invitatie
        Fundatia Soros Romania va invita sa va exprimati opinia pe tema „Efectelor migratiei asupra copiilor ramasi acasa”, la audierea publica care va avea loc miercuri, 6 iunie, ora 10:00, la Hotel Capital Plaza.

            “Efectele migratiei asupra copiilor ramasi acasa” un subiect interesant si actual, intrebari provocatoare … imi pare nespus de rau ca aceasta activitate nu se desfasoara si in orasul nostru, distanta fiind prea mare pentru a putea participa la ea.
Va multumesc pentru posibilitatea de a-mi exprima parerea si de a prezenta, succint, opinia mea pe tema „Efectelor migratiei asupra copiilor ramasi acasa”, din cadrul audierii publice care va avea loc miercuri, 6 iunie 2012, Bucuresti.
Intradevar, instabilitatea socio-economica din România i-a determinat pe multi dintre români sa plece la munca în strainatate pentru a-si putea întretine familia. Insa pe langa aspectul financiar urmarit, aceasta migratie are si aspecte mai putin dorite cum ar fi:
  • destramarea familiala;
  • "abandonul" copiilor la bunici sau la alte rude, cu consecinte psihologice grave în timp pentru acestia.
In acest, context prezentat sumar, vizat si de audiere d-voastra, voi incerca sa raspund la urmatoarele intrebari:

1. Ce tip de servicii ar trebui sa ofere asistentul social copiilor ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate?

Asistentul social,  conform codului din Clasificarea Ocupatiilor din Romania,  face parte din grupa 3460. Este o profesie care vizeaza in  general urmatoarele aspecte:
1.      acorda consultatii asupra problematicii sociale;
2.      initiaza actiuni pentru prevenirea delicventei sau pentru readaptarea delicventilor;
3.      acorda ajutor handicapatilor fizic sau mental in scopul ameliorarii capacitatii de integrare sociala a acestora.
Plecand de la cele trei aspecte fundamentale si particularizand,  serviciile ce ar trebui sa fie oferite de asistentul social copiilor ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate cred, dupa experienta mea la catedra in invatamantul preuniversitar liceal, ca acesta ar trebui sa ofere, in principal, urmatoarele servicii:
1.      Servivii pentru consiliere si sprijinire a adolescentilor, dar si a parintilor, bunicilor, rudelor care au copii in plasament.
2.      Servicii pentru readaptarea adolescentilor la noile probleme aparute prin plecarea parintilor/ parintelui
3.      Servicii pentru dezvoltarea deprinderilor de viata independent
4.      Servicii pentru pregatirea si sprijinirea integrarii in noul mediu familial sau social;
Lista serviciilor oferite ar trebui sa fie flexibila, adaptabila, particularizabila in functie de situatiile aparute, raportandu-se in permanenta la nevoile personale  surprinse conceptual in ierarhia  nevoilor – Maslow.

2. Care este responsabilitatea scolilor fata de copiii ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate?

Rolul scolii, implicit rolul cadrelor didactice este de a:
  • identifica nevoile adolescentilor;
  • comunica in permanentă cu adolescentii, cu părinţii plecaţi în străinătate despre situaţia emoţională şi şcolară a copiilor;
  • cunoaşte dorinţele şi interesele adolescentilor, a cercului de prieteni ai acestora;
  • observa comportamentul şi a schimbările psihologice care se produc la adolescent;
  •  implica adolescentii în diverse activităţi, inclusiv extracurriculare;
  • oferii  ajutor  la solicitarea adolescentilor, parintilor, bunici, etc.;
  • sensibiliza şi mobiliza  persoane pentru a oferi suport copiilor;
  • informa in permanentă familia şi persoanele care îngrijesc adolescentii despre situaţia acestora, despre consecinţele migraţiei asupra dezvoltării copilului;
Enumerand aceste aspecte, ma gandesc insa la faptul ca timpul pe care il avem la dispozitie, insuficient datorita faptului ca suntem  presati continuu de  sarcinile  prevazute in calitate de cadre didactice, nu ne ofera posibilitatea de a identifica correct nevoile, de a cunoaste problemele reale, a comunica si oferi ajutor eficient acestor elevi.
Despre acest subiect s-a scris si se va scrie, s-a facut si se vor face analize/ statistici, s-a stabilit si se vor stabili strategii/ masuri de prevenire etc. Cred insa, concluzionand, ca responsabilitatea noastra a cadrelor didactice, a scolii si a societatii este aceeea de a arata ca ne pasa, da… ne pasa de problemele celor de langa noi si, fundamental, ca ne implicam atunci cand ni se cere  acest lucru sau poate ca nu numai atunci.
Din punct de vedere practic, as sugera realizarea unui proiect national de genul ”Familia mea, alaturi de tine!” prin care familii voluntare (eventual familii ale colegilor, ale cadrelor didactice), organizatii ale parintilor din scoli,  organizeaza o zi de weekend cu activitati de genul:
  • vizionarea unei piese de teatru, opera;
  • vizitarea unui muzeu;
  • organizarea unui picnic, etc.
  • si de ce nu…chiar o zi acasa la familia voluntara  impreuna cu  adolescentii a caror parinti sunt plecati.
Cred ca aceasta idee, prin care fiecare invata din experienta celuilalt, ar trebui sa urmareasca doua aspecte, extrem de importante pentru noi toti, cum ar fi:
  • petrecerea timpului liber  cu proprii copii sau parinti;
  • petrecerea timpului liber al familiei voluntare cu  adolescentii ai caror parinti sunt plecati;

3. Ce criterii ar trebui sa indeplineasca persoana in grija careia ramane copilul?
Persoana in grija careia ii ramane copilul ar trebui in primul rand sa arate ca ii pasa de cel de langa el mai mult decat de ea insasi, sa creada in bine si in a face bine si, nu in ultimul rand, daca este asistent maternal sau nu, sa fie atestat in conditiile legii.
prof. Emanuela Padurariu

Stimati elevi si stimati parinti va invit sa scrieti si d-voastra pe blog raspunsurile la intrebarile adresate, noua tuturor.
Va multumesc!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Prezentul blog pune la dispozitia utilizatorilor link-uri care conduc catre documente/ pagini web apartinand unor terte persoane fizice sau juridice.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.